Nicaragua: Män på landsbygden ifrågasätter etablerade könsroller

Inom ramen för Nicaraguas landsprojekt har Svalornas samarbetsorganisation ALDEMA organiserat en workshop i lilla samhället La Manzana i norra Nicaragua med tema könsroller. Mer specifikt, har workshopen fokuserat på att motverka negativa maskulitetsnormer och hur jämställda relationer gynnar samhället som helhet. 

Att få männen att delta visade sig vara en stor utmaning till en början. Många var motvilliga att närvara i och med de utbredda fördomarna kring dessa frågor och den rådande manskulturen i samhället. Men efter samtal och diskussion lyckades man bryta mot stereotyperna och skapa en dynamisk grupp med deltagare i olika åldrar och bakgrunder. Detta var förutsättningen för en framgångsrik workshop: att utmana falska begrepp som ligger till grund för den mansdominerade kulturen.

Deltagare i workshopen har blivit indelade i olika grupper och diskuterar könsroller/ foto: Marlon Morales kommunikatör, Nicaragua.

Gruppaktiviteten ledde till reflektion hos deltagarna kring könsroller och vikten av att bryta barriärer för att uppnå en harmonisk utveckling av samhället. Att förespråka nya könsnormer inom familjen baserade på rättvisa och jämställdhet och därmed agera som förebilder för framtida generationer var en av flera slutsatser som aktiviteterna resulterade i. 

Deltagarna kom överens om vikten att ta lika ansvar i hemarbetet och därmed gå bortom de traditionella normernas fördelning av könsroller. Denna förändring i beteendet kan sedan leda till förändring hos sin omgivning på längre sikt och skapar förhållanden för att bryta med rådande könsstrukturer.

Text och foto: Marlon Morales, Kommunikatör, Nicaragua.

Previous
Previous

Bolivia: Hållbar kakao och stora drömmar - ASPECABOs arv i San Borja

Next
Next

Peru: Gymnasieelever lär sig vikten av preventivmedel