Bolivia: Hållbar kakao och stora drömmar - ASPECABOs arv i San Borja

I San Borjas frodiga regnskogar skriver en organisation en historia av motståndskraft, innovation och hållbarhet. Organisationen har namnet Asociacion de Productores Ecológicos de Cacao Amazonico Borjano (ASPECABO). Det är en organisation som med hjälp av initiativ av kvinnor och män från olika samhällen i området har blivit en viktig regional aktör inom kakaoproduktion. Vilket gett människor i San Borja hopp om en bättre framtid.

ASPECABOs väg till framgång började med det avgörande stödet från CECASEM, en kvinnoorganisation som är engagerad i hållbar utveckling och jämställdhet. Investeringar i infrastruktur och utrustning för chokladproduktion gav arbete till mer än 10 lokala familjer. Vilket i sin tur främjade familjernas ekonomiska stabilitet och tillväxt. 

Medlemmar i organisationen ASPECABO / Foto: CECASEM

Men ASPECABOs inverkan är inte endast inom det ekonomiska. Föreningen erbjuder kontinuerliga utbildningar i agroekologi, kakaoodling och hållbara jordbruksmetoder. Dessutom integrerar organisationen viktiga ämnen som politiskt påverkansarbete, mänskliga rättigheter och våldsförebyggande i samhället. Vilket ger medlemmarna verktygen att förbättra sina livssituationer. 

Organisationens arbete i regionen har erkänts över hela landet. Föreningen har deltagit i många mässor och evenemang, där de har kunnat visa sin 100% ekologiska kakao. En av de senaste milstolparna var deras deltagande i kakaomässan i huvudstaden La Paz, där de fängslade besökare med sina kvalitativa produkter.

Deltagare från organisationen deltar i en mässa för kakaoodling och visar upp sin skörd / Foto: ASPECABO

Trots miljöutmaningar som skogsbränder och torka har ASPECABO visat prov på sin anpassningsförmåga och motståndskraft. Genom problemlösning och samhörighet har organisationen kunnat överkomma svårigheterna och fortsätta sin kakaoproduktion.

ASPECABO personifierar styrkan och beslutsamheten hos lokalsamhällen för att skapa en mer hållbar framtid. Deras historia är en kraftfull påminnelse om att med vision, samarbete och engagemang kan de största drömmarna bli verklighet, även i de mest avlägsna hörnen av vår jord. 

Uppvisning av skörd/ Foto: ASPECABO

Kolla även denna video som organisationen har publicerat på sin youtube-kanal: https://youtu.be/bSfqJZHTo0w?si=duBAUzYWr66q6fO6

Text och foto: ASPECABO, Bolivia

Previous
Previous

Nicaragua: Personporträtt av Job Adalid Ponce Aguilar

Next
Next

Nicaragua: Män på landsbygden ifrågasätter etablerade könsroller