Nicaragua: Personporträtt av Job Adalid Ponce Aguilar

Job Adalid Ponce Aguilar är 36 år gammal och bor på landsbygden, med hans fru och son. De har sitt egna hus, i Zapotillo, som ligger i kommunen San Lucas, i norra Nicaragua. Job är grundskollärare, men han arbetar även med jordbruk vid sidan av för att kunna ha en extra inkomst.

Han är en av deltagarna i den lokala gruppen för män i Zapotillo, som har organiserats av ALDEMAS landsprojekt i Nicaragua. Detta projekt har genomförts i sex lokala samhällen i San Lucas och Somoto. 

Job Adalid har haft en positiv erfarenhet av att delta i projektet, eftersom han har fått möjligheten att interagera med andra människor. Det är första gången han är med i en grupp med andra män, där de delar med sig av sina tankar.  

Job (i rödvitt) deltar i en workshop anordnad av Aldema/ Foto: Marlon Morales, kommunikatör, Nicaragua.

”Min brorson bjöd in mig till gruppen, han arbetar inom projektet med att främja deltagandet i grupperna som arrangeras. I början kändes det märkligt att prata om våra attityder och relationer bland oss som män. Det kändes märkligt att prata om vår maskulinitet, det kan kännas obekvämt eftersom vi aldrig pratar om det”. 

”Nu känner jag mig mer självsäker i att prata om känsliga frågor med andra män. Främst är jag nuförtiden medveten om att det är viktigt med respekt i hushållet, och att vi som män inte ska tro att vi är viktigare än kvinnor”. 

“Jag har lärt mig att värdera det arbete som min fru och andra kvinnor gör och att förstå vikten av att ha ett gemensamt ansvar i den lokala utveckling och familjers välmående”. 

”I framtiden önskar jag att få se min son studera. Jag vill att han ska få de möjligheter och omvårdnad som vi ofta saknade, när vi själva blev uppfostrade. 

Text och foto: Marlon Morales, kommunikatör, Nicaragua.

Previous
Previous

Peru: Intervjuer med unga engagerade om deras teaterpjäs inom projektet Främja Förändring

Next
Next

Bolivia: Hållbar kakao och stora drömmar - ASPECABOs arv i San Borja