Nicaragua: lokala samhällsledare tar upp kampen mot könsbaserat våld och klimatförändringar

ALDEMA har genom sitt landsprojekt i Nicaragua genomfört workshops och utbildningar i sex kommuner i norra Nicaragua, för erfarenhetsutbyte mellan lokala samhällsledare. Under mötena har ämnen gällande könsbaserat våld och klimatförändringar tagits upp, där det diskuterades hur dessa frågor bör prioriteras i samhället.

Under utbildningarna har deltagarna kunnat definiera sina roller som aktörer och ledare i civilsamhället, för att kunna bidra till förändring på ett mer effektivt och rättvist sätt. Fokus låg på inkluderande kommunikation gällande identifiering, samt på att utveckla strategier för att motverka könsbaserat våld och klimatförändringar. Sammankomsterna resulterade i flera förslag som togs fram med hänsyn till alla gruppers rättigheter i samhället. 

Erfarenhetsutbyten med lokala samhällsledare

Projektet har bidragit till att skapa ett utrymme där olika röster kommer till tals, och därmed utvecklandet av en solidarisk grund för agerande, menar en deltagare.  

"Vår roll i de samhällen som vi representerar är att aktivt ta hänsyn till allas intressen, för att uppnå en gemensam förståelsegrund. Detta är en ledares roll: att främja ett mer inkluderande samhälle.”

Text och foto: Marlon Morales, Kommunikatör, Nicaragua.

Previous
Previous

Nicaragua: Personporträtt av José Francisco Muñoz

Next
Next

Bolivia: Ett starkare ledarskap: En reflekterande resa i att främja egenmakt