Nicaragua: Personporträtt av José Francisco Muñoz

José är en mycket öppen och delaktig person. Han motiveras av att agera för att främja lokalutveckling, och att de behov som finns på lokal nivå bemöts.

José är en av deltagarna i den lokala gruppen av ledare, som har arrangerats ALDEMA;s landsprojekt i Nicaragua. Detta projekt genomförs i sex lokala samhällen i San Lucas och Somoto.

José Francisco Muñoz bor på landsbygden, i Quebrada de Agua, i kommunen Somoto, i norra Nicaragua. Han är 46 år gammal. José är gift och har en dotter, de bor med hans familj i ett eget hus. Tillsammans med hans fru arbetar han inom jordbruk, vilket är hans främsta sysselsättning. Vid sidan av arbetar han även som en lokal juridisk handläggare, och han är mycket välkänd inom den lokala gruppen av ledare.

Som en del av den lokala gruppen av ledare, har de organiserats för att komma med förslag till handlingar, som presenteras till kommunen och sedan leder till konkreta förslag och projekt.

”Genom mitt deltagande i detta projekt har jag utvecklat min roll som juridisk handläggare. Jag har ökat min kunskap och jag har fått tillgång till utrymmen för att hantera frågor på lokal nivå, relaterat till våldsförebyggande, främjandet av gemenskap och konfliktlösning.”

Projektet har hjälpt Francisco att stärka sin kunskap och sina förmågor. Detta har bidragit honom med nya verktyg för att motivera andra personer till att vara med i att främja positiva levnadsförhållanden för familjer.

”Projektet värderar vi som något mycket positivt, då olika sektorer av vårt lokala samhälle integreras. Känsliga frågor tas också upp så som våld, vilket är något som påverkar många familjer och generellt sett även vårt lokala samhälle.”

Text och foto: Marlon Morales, Kommunikatör, Nicaragua.

Previous
Previous

Peru: Invånarna har valt sin styrelse för att formalisera sin förening

Next
Next

Nicaragua: lokala samhällsledare tar upp kampen mot könsbaserat våld och klimatförändringar