Sexuellt våld och oönskade graviditeter

I samband med den 25 november - Internationella dagen mot våld mot kvinnor vill Svalorna Latinamerika i en digital informationskampanj uppmärksamma vårt arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Latinamerika. Kampanjen syftar till att lyfta problematiken kring tonårsgraviditeter, rätten för en flicka att inte bli mamma samt problematiserar restriktiva abortlagar.

Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer brukar pekas ut som det tydligaste uttrycket för bristande jämställdhet mellan kvinnor och män. Mer än var tredje kvinna i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld någon gång under sin livstid. De som drabbas hårdast är kvinnor och flickor som tillhör redan marginaliserade grupper och bor i socioekonomiskt utsatta områden eller på landsbygden.

Världsorganisationer, WHO, räknar även in sexuella trakasserier och sexuell förnedring i begreppet sexuellt våld. Nästan hälften (47%) av kvinnorna mot bara 15% av männen som deltog i WHOs befolkningsundersökning “Våld och hälsa” svarade att de hade erfarenheter av att efter sin 18-årsdag ha blivit utsatta för någon form av sexuellt våld. Det vill säga sexuellt övergrepp, sexuell förnedring eller sexuella trakasserier. 

Forskning har visat att övergrepp i grunden inte handlar om sexualitet utan om makt och dominans. Sexuellt våld bidrar till att skapa och upprätthålla bristande jämställdhet mellan män och kvinnor. Det gäller inte bara i den nära relationen utan även i samhället som stort. Rädsla för att bli utsatt försämrar kvinnors livskvalitet och deras möjligheter att röra sig fritt och leva det liv de önskar. Könsrelaterat våld orsakar alltså flera allvarliga problem, både för den drabbade kvinnan, hennes familj och för samhället i stort. 

Tonårsgraviditeter

Latinamerika är en av de regioner i världen där flickor löper störst risk att bli gravida i tonåren. Varje år beräknas fler än 7,3 miljoner barn i regionen födas av mödrar som inte hunnit fylla 18 år. Av dessa är två miljoner barn födda av flickor som inte ens är 15 år gamla, så kallade niñas mamas. Regionen går emot den globala trenden som indikerar minskning av tonårsgraviditeter - i Latinamerika ökar det.

Många tonårsgraviditeter är en konsekvens av sexuella övergrepp, ofta av familjemedlemmar eller andra män i deras närhet, inte sällan män i maktpositioner. Av de flickor som inte hunnit fylla 15 år är majoriteten av graviditeterna ett resultat av övergrepp.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) Rätten att få bestämma över sin egen kropp. SRHR handlar om alla människors rätt till gynekologisk hälsovård, tillgång till preventivmedel och sexualundervisning. Om mödravård, rätt till en säker och smärtfri förlossning, vård av nyfödda och nyförlösta. Det handlar även om att kunna ha sex utan rädsla för sjukdomar, tvång eller våld. Rätten att själv få bestämma över sin egen sexualitet; när, var, hur och med vem du vill ha sex. Här ingår även att få definiera sin egen sexualitet, sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Reproduktiva rättigheter är att själv få avgöra när, och om, man ska ha barn, här ingår även rätten till abort. Reproduktiv hälsa är att få vara gravid och föda barn utan att riskera livslånga skador och sitt eget liv. I 26 länder är abort helt förbjudet. I ytterligare 39 länder tillåts abort enbart när kvinnans liv är i fara. Ungefär 40 procent av världens kvinnor (i fertil ålder) lever i länder med repressiva abortlagar.

Bland tonårsflickor i ålderarna 15-18 år är komplikationer kring barnafödande och graviditet den vanligaste dödsorsaken. Flickor under 15 år löper fyra gånger större risk att dö under graviditet eller förlossning än vuxna kvinnor. 

I Latinamerika är saknas ofta dessa rättigheter. Dessa flickor saknar som regel möjlighet till abort, och har inte haft tillgång till sina sexuella och reproduktiva rättigheter eller preventivmedel. Systematiskt sexuellt våld i kombination med minimal tillgång till SRHR innebär att kvinnor och flickor i Latinamerika tvingas fortsätta sina graviditeter och riskera sina liv. När en flicka blir gravid riskerar hon att hamna i en negativ fattigdomsspiral som varar livet ut. Hon förlorar möjlighet att gå klart skolan och hennes jobbutsikter minskar. Hon blir mer sårbar för fattigdomens konsekvenser - hon får sämre hälsa, riskerar att utsättas för mer våld och hamnar lätt i ett bestående utanförskap.

Abortlagar i Latinamerika 

Latinamerika är den kontinent i världen med mest restriktiv lagstiftning när det gäller aborter, under de senaste 20 åren har fem länder i regionen infört totalförbud mot abort och endast i sex länder är abort helt laglig.

Mörkertalet av aborter beräknas vara stort, men av de drygt fyra miljoner aborter som ändå beräknas genomförs i regionen per år, är 90 procent osäkra. Över en miljon kvinnor hamnar på sjukhus varje år på grund av osäkra aborter. Latinamerika är en relativt rik, om än ojämlik kontinent, och bristen på säkra aborter handlar främst om politisk vilja. De som drabbas hårdast är de fattiga kvinnorna.

Svalorna Latinamerika arbetar i fyra länder; Nicaragua, Bolivia, Peru och Guatemala, där lagstiftningen varierar- men inget av länderna har fri abort. I Nicaragua är abort totalt förbjudet sedan 2006. I Guatemala är abort endast lagligt för att rädda moderns liv. Guatemala skärpte tidigare i år straffen för abort som nu kan ge upp till 10 års fängelse. I Bolivia och Peru är abort endast lagligt när kvinnans liv är i fara, om graviditeten är ett resultat av våldtäkt, incest eller om fostret är allvarligt skadat. Men det är fortfarande olagligt att utföra en abort. Det är i sig inte straffbart för den gravida att genomföra abort men eftersom läkare straffas i hög utsträckning är det nästintill omöjligt att hitta en läkare som är villig att riskera sin karriär, eller i vissa fall hårda fängelsestraff. I dessa länder är det

Laglig, säker abort eller olaglig, livsfarlig abort

Abortfrågan är inte lätt att handskas med. Det har länge framställts som en moralisk fråga där ställning ska tas för eller emot det ofödda barnets liv. Men många förespråkare, inklusive flera av Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisationer menar att debatten är snedvriden och missar poängen. Den handlar inte om för eller emot liv. Utan snarare ska abortfrågan betraktas som en hälsofråga.

Det handlar om laglig, säker abort eller hemlig, livsfarlig abort, då det enda som går att lagstifta bort är den säkra aborten. Aborter genomförs oavsett vad lagarna säger. Förbud och kriminalisering stoppar inte aborter. Kvinnor och flickor fortsätter i hemlighet att avbryta sina graviditeter - för att de måste eller vill. Skillnaden är att i länder där det är kriminaliserat drabbas många flickor och kvinnor av skador i underliv och livmoder, vissa så illa att de dör i sviterna. 

Svalorna Latinamerikas arbete och Agenda 2030

Svalorna Latinamerika arbetar i olika program på plats i Latinamerika för att förändra normer och stärka kvinnor och flickors rättigheter i samhället. Programmen arbetar genomgripande med SRHR och mot könsbaserat våld. Att vård och utbildning ska finnas tillgängligt från tidig ålder är något som läggs stor vikt vid. Genom att stärka ungdomars och kvinnors kunskaper om SRHR stärks också deras övriga mänskliga och demokratiska rättigheter och bidrar till långsiktig permanent förändring och fattigdomsbekämpning. 

Svalorna Latinamerika bidrar i arbetet för att nå de globala målen för hållbar utveckling. Arbetet med SRHR knyter an till flera mål, till exempel mål 5 jämställdhet, och då specifikt till delmål 5.6 Allmän tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Tonårsgraviditeter är starkt sammankopplade med fattigdom och utsatthet då det hindrar tonårsflickor från utbildning och jobb. Då utbildning ofta blir lidande till följd av tonårsgraviditeter är det viktigt att arbeta med frågan för att kunna uppnå mål 4 god utbildning för alla. Arbetet bidrar övergripande med att nå mål 1 Ingen fattigdom. Fattigdom handlar inte enbart om bristen på ekonomiska resurser utan även möjligheten att bestämma över sitt eget liv, tillgång till utbildning och säkerhet. Den här frågan arbetar Svalorna Latinamerika med genomgående i sina program genom att anta holistiskt angreppssätt.

Läs mer om hur Svalorna Latinamerika och våra samarbetsorganisationer arbetar med SRHR på www.svalorna.se/verksamhet

Text: Linn Carlsson, praktikant


Källor och vidare läsning:

https://reproductiverights.org//sites/default/files/documents/20190523-GLP-LAC-ElGolpe-FS-A4.pdf

https://www.guttmacher.org/fact-sheet/unintended-pregnancy-and-abortion-latin-america-and-caribbean 

https://www.rfsu.se/vad-vi-gor/i-varlden/tre-fokusomraden/abortratt/varldens-farligaste-abortforsok/ 

https://reproductiverights.org/maps/provision/bolivias-abortion-provisions/

https://reproductiverights.org/maps/provision/perus-abortion-provisions/

https://reproductiverights.org/maps/worlds-abortion-laws/

https://unicef.se/fakta/modravard

https://www.amnesty.se/vara-rattighetsfragor/vad-ar-manskliga-rattigheter/fns-deklaration-om-de-manskliga-rattigheterna/

https://www.unfpa.org/adolescent-pregnancy

https://fuf.se/magasin/den-grona-vagen-visar-vagen-i-kampen-for-abortratt/

https://www.amnesty.se/vara-rattighetsfragor/kvinnors-rattigheter/srhr/abort/

Previous
Previous

PERU: Mer jämställd fördelning av arbete i hemmet - ett måste för kvinnors samhällsengagemang

Next
Next

“Växthusen har gjort våra liv bättre “