BOLIVIA: Traditionen Todos los Santos eller Mast’aku !

Bolivia är en plurinationell stat med en väldigt levande kultur. Befolkningen är mån om att bevara traditioner samt om att låta utomstående ta del av och lära känna dem. Tack vare Svalorna LAs samarbetsorganisation CHASQUI har vi fått lära känna högtiden “Todos los Santos” - “Alla Helgon” eller på språket Aymara, talat av många av de anställda på CHASQUI, “Mast’aku”. Den första november varje år förbereder CHASQUI ett altare för att bjuda in de döda till fest. 

Altaret byggt av Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Chasqui för att hedra och välkomna de döda. 

Trots att ursprungsbefolkningen är och under lång tid varit diskriminerad i Bolivia så lever mycket av deras kultur och traditioner vidare. Enligt spansk tradition firas högtiden Alla Helgon den första november varje år. Firandet börjar vid lunchtid den första november och varar till lunchtid dagen efter. På högplatån blandas högtiden med kristet ursprung med riter och traditioner från ursprungsbefolkningen. Högtiden har firats sedan 700-talet då påven Gregorio III dedikerade ett kapell åt alla helgon. Förr firades helgon och martyrer på sin dödsdag men desto fler som tillkom desto svårare blev det att fira alla individuellt. 

Enligt andinsk kultur och tro förenas den dödes själ med Urkhu Pacha, en värld som befinner sig under de levandes värld. I denna värld lever själen sin livscykel i omvänd ordning; den föds gammal och dör ung för att sedan återfödas i de levandes värld. Under Alla Helgon tros de döda komma på besök för att se att minnet av dem lever vidare. Kyrkogårdarna besöks därför flitigt under den första november. Enligt tradition besöker man avlidna familjemedlemmars gravar och förbereder ett altare med traditionella element för att hedra de avlidna. 

Ifall den avlidne var barn används en vit duk och ifall den avlidne var vuxen används en mörk eller svart duk. Somliga familjer använder en traditionell färgglad duk ifall den avlidne är en kvinna.

Bröd med olika betydelser
Altaret består av den avlidnes favoriträtter samt traditionella bröd och andra element som alla har särskilda betydelser. Tantawawa betyder på språket aymara “barnbröd” och representerar själarna som färdats till andra sidan av floden till en plats som kallas “den eviga byn”. Brödet “escalera” - som betyder stege - placeras på altaret för att själen ska kunna klättra från Urkhu Pacha till de levandes värld och njuta av högtiden. Bröden “sol y luna- sol och måne-  är till för att lysa upp själens väg. Brödet i form av en lama är till för att hjälpa den avlidne att återvända till Urkhu Pacha med offergåvorna. Det är även vanligt att placera en kaka kallad “bizcochuelo” vilken representerar själens vilobädd. Förutom detta fylls altaret även med traditionella rätter, frukter och karameller i form av djur. Varje element på altaret har en betydelse och symboliserar en koppling mellan de levande och dödas värld. 

Den andra november säger man farväl till själarna med en stor måltid bestående av mycket mat och dryck för att själen ska få kraft till sin resa tillbaka till Urkhu Pacha. Vissa familjer tar sig till graven med altaret. I El Alto, där CHASQUI befinner sig, har kommunen dock förbjudit att sätta upp altare på kyrkogårdarna, att införa mat och dryck samt att konsumera alkoholhaltiga drycker på kyrkogårdarna. En del av traditionen är att sjunga och spela musik för att tacka själarna för besöket samt för att ge dem ett glatt avsked. Traditionen förs vidare men ser annorlunda ut i olika regioner. Själen mottages mellan 3- 7 år efter dess död beroende på familje- och regionala traditioner. Gemensamt är dock att det första året efter döden är särskilt betydelsefullt. 

Eila Strandmark, praktikant, Bolivia

Källor (på spanska):

Bizcochuelo simboliza el colchón en el que descansarán las almas (paginasiete.bo) 
Todos Santos en Bolivia - Origen e Historia 🇧🇴 (elrinconboliviano.com)
Fiesta de Todos los Santos: Una tradición presente en Bolivia
Historias y relatos de Todos Santos – Verdad conTinta 
Todos Santos en Bolivia - Origen e Historia 🇧🇴 (elrinconboliviano.com) 

Previous
Previous

PERU: Minst 70 år kvar till jämställdhet

Next
Next

Filmvisning och samtal 10 november: Kampen för sjöarna i Peru- med Svalorna Latinamerika och Momentum