Bolivia: Växthus på skolan minskar undernäringen.
Att odla lokalt är ett sätt att komma tillrätta med flera problem i det Bolivianska höglandet. Det bidrar till mer hållbar produktion av mat, stärker lokalsamhällets självförsörjningsgrad och bidrar till att minska undernäringen bland utsatta grupper.
Bolivia får låga siffror när befolkningens hälsa ska mätas. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO), har Bolivia ett av världens sämsta resultat när det kommer till flera hälsoindikatorer. Utmaningarna för att förbättra hälsan i Bolivia är många. Fattigdomen är utbredd och tillgång till vård är begränsad. Tillgång till rent vatten och sanitet är ofta bristfällig men även undernäringen är ett stort problem. Det är därför växthusen på skolorna är så viktiga.
I september anordnade skolan Republica de Uruguay, Tacachira, La Paz, deras första marknad med grönsaker odlade i växthusen på skolan. Med stöd från Svalorna Latinamerikas (LA) lokala samarbetsorganisationer CHASQUI har skolan haft möjlighet att bygga växthus och sälja grönsakerna som odlas på skolan.
Syftet med marknaden var att öka och informera om vikten av en hälsosam konsumtion av hälsosam och naturlig mat för samhället i Tacachira. Både mammor och pappor till eleverna på skolan deltog i grönsaks-stånden.
“Jag är här idag för att prata om vikten av hälsosam kost och alla hälsofördelar som finns med gurka”
Gladys Sanchez, mamma som deltog i gurk-ståndet.
CHASQUI anordnar bland annat kurser om matlagning och hälsosam kost med målet att bidra till att förbättra livskvaliteten för barn, ungdomar, och vuxna.
“Min hälsa är viktigt för mig. För mig betyder hälsa att jag tar hand om mig själv, eftersom det kan bli varmt i solen är det viktigt att äta och dricka bra. Exempelvis innehåller gurka mer än 95% vatten,” säger Gladys Sanchez och fortsätter
“Här på höglandet har vi lite kallare klimat men mycket sol. Med hjälp av växthusen kan vi odla olika grönsaker och det är vi väldigt tacksamma för.”
Text och foto: Andrea Thorgren, praktikant, Bolivia