Guatemala: Maria Dorothea bröt tystnaden 19 år efter överfallet
“Agims har hjälpt mig bearbeta vad som hände mig. Förut skakade jag varje gång jag pratade om det”, berättar Maria Dorothea Iquite Subuyj som för 19 år sedan var med om ett överfall som ingen annan än hon och förövaren kände till. Av en slump kom hon i kontakt med Agims som hjälpt henne bearbeta traumat och på sikt bryta tystnaden. Nu lär hon sina döttrar att använda sin röst och stå upp för sig själva.
Maria Dorothea Iquite Subuyj är 31 år gammal och bor i San Juan Sacatepéquez i Guatemala. Hon kom i kontakt med Agims första gången för att be om hjälp när hennes pappa fick sitt ben amputerat och familjen blev av med en stor del av sin inkomst. När Agims personal berättade att de enbart hjälper kvinnor med erfarenhet av våldsutsatthet fick Maria Dorothea istället möjlighet att berätta om en händelse som hon aldrig tidigare pratat öppet om.
“När jag var tolv år gammal försökte en närstående våldta mig, men jag lyckades kämpa mig loss och fly”, berättar hon. Maria Dorothea berättade inte om händelsen för någon. Hon höll allt inom sig och mådde väldigt dåligt i perioder. Det har nu gått 19 år sedan överfallet och Maria Dorothea blir ännu påtagligt påverkad av att återberätta händelsen.
När personalen på Agims fick kännedom om Maria Dorotheas tidigare våldsutsatthet fick hon möjlighet att delta på en helande kurs som syftar till att hjälpa våldsutsatta kvinnor att processa trauman genom olika övningar. “Agims har hjälpt mig bearbeta händelsen. Förut skakade jag varje gång jag pratade om det”, berättar Maria Dorothea och fortsätter: “Agims har hjälpt mig mycket, inte minst psykiskt. De har hjälpt mig prata om det som hände och inte behålla allt inom mig.”
När workshopserien var avslutad fick Maria Dorothea möjlighet att delta i Agims workshops för vävning, riktad mot kvinnor som har erfarenhet av våld. “Min största önskan har alltid varit att få jobba med något eget”, berättar hon. På workshopen får deltagarna lära sig väva, skapa sig ett socialt sammanhang och på sikt bli självförsörjande genom att sälja tygerna de väver.
Maria Dorotheas resa genom Agims har inte bara hjälpt henne bearbeta traumat som ägde rum för 19 år sedan, utan även bidragit till möjligheten att försörja sig själv och lära kommande generationer att bryta tystnaden: “Jag lär mina döttrar nu att de inte ska vara tysta, om något händer måste de berätta. Vi kvinnor måste höja våra röster.”
Text och bild: Sanaz Charbaf, utlandspraktikant i Guatemala.