Guatemala: Toppmöte för vattnets frihet
För andra året i rad hölls Cumbre Plurinacional Por La Libertad Para El Agua (Multinationella Toppmötet För Vattnets Frihet). Mötet varvade politik med underhållning och andra aktiviteter, bland annat teaterframträdanden och en politisk promenad vid sjön Atitlán, där toppmötet tog plats i år. Vattenfrågor och civilsamhällets roll för att skydda och bevara denna livsviktiga naturresurs stod i centrum under toppmötets tre dagar. Under toppmötets hölls flera panelsamtal kring olika teman, allt från havsfrågor till hur gruvarbeten i landet påverkar vattentillgången.
En av paneldeltagarna för samtalet om gruvarbete och dess konsekvenser var Esperanza Tubac från Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Agims.
Esperanza berättar att motståndet från Agims håll mot gruvarbetet är starkt. Gruvan i området riskerar inte bara att hota vattentillgången i kommunen San Juan Sacatepéquez, utan även i hög grad påverkar flera mänskliga rättigheter och jämställdheten, då kvinnor är dom som drabbas hårdast av gruvans påverkan på miljön.
Andra representanter från civilsamhället har samma uppfattning. Rosa Yalibath, en av de huvudansvariga för toppmötet ser även hon hur problemen blir värre för kvinnor och urfolksgrupper. Hon arbetar för Maíz de Vida, en miljöorganisation med fokus på urfolkets kulturella rikedom och kunskap.
Den kollektiva styrkan finns och märks inte minst på toppmötet, som i år har betydligt fler besökare och större mångfald av organisationer som deltar. Många organisationer i området arbetar med utbildning och aktivering av ungdomar. Kunskap kring hur avgörande vattnet är för försörjningsfrågor, arbete och ekonomi i regionen och hur miljöfrågor hänger ihop med mänskliga rättigheter är viktiga att sprida. Lokalbefolkningen organiserar sig även praktiskt.
”Vid andra tillfällen har ungdomar fått plocka skräp för att förstå att det kan vara lätt att kasta skräp men mindre lätt att plocka upp det. Vårat mål är att i framtiden få med oss alla byar i kampen om vattnet. Även om alla inte talar samma språk så förstår vi alla vattnets betydelse."
Den mest händelserika dagen av toppmötet var inplanerad och inföll den 22 mars. Det är samma dag som Världsvattendagen, en dag som instiftades av FN år 1992 för att lyfta vattenfrågor i alla dess former[1]. Vattnets betydelse är även en stor del av FN:s globala mål, Agenda 2030.
Text: Charlotte Franco, praktikant, Guatemala.
[1] https://www.vattendag.org/