BOLIVIA: SKATEBOARD FÖR JÄMSTÄLLDHET MED AYNI SKATE PROJECT

Ayni Skate Project skapades år 2018 av Pedro Rodriguez och några vänner i El Alto, Bolivia. Genom att öppna upp skatescenen för unga tjejer och prata om genus med deltagarna bidrar de till ökad jämställdhet i Bolivia. Fyra gånger i veckan hålls gratis lektioner för barn och ungdomar. 70% av deltagarna är unga tjejer och 50% av lärarna är kvinnor för att stödja samt ge plats åt kvinnliga skateboardåkare. 

Project ger plats åt tjejer vilket lett till en ökad gemenskap då killarna börjat inkludera tjejerna mer än förr. Lärarna håller även korta lektioner kring jämställdhet och våld.

Precis som Svalorna Latinamerika (LA) så arbetar Ayni Skate Project för jämställdhet i Bolivia. Svalorna LA stödjer lokala organisationer i och i närheten av El Alto som arbetar för jämställdhet genom utbildning, teater, mimik och dans. Ayni Skate Project har samma mål men använder sig istället av skateboardåkning. Namnet Ayni betyder ömsesidighet samt att ge före man mottager på språket aymara. 

- Att åka skateboard är avslappnande. Under lektionerna har vi lärt oss att dela med oss, det är det bästa, säger eleven Darlin Jurado Quispe, 12 år.

I början var 70% av deltagarna killar men eftersom att projektet har som mål att motarbeta sociala skillnader försökte de locka unga tjejer. Genom att inkludera fler kvinnliga lärare är det nu istället fler tjejer än killar som åker.

-Man blir inspirerad när man ser skejtare som liknar en själv och därför är det viktigt att visa tjejerna att det finns andra kvinnliga skateboardåkare, säger Pedro Rodriguez. 

Projektet startades för att bygga fler skateboardparker men utvecklades år 2021, med stöd av den ideella organisationen Skateistan, till ett projekt med mål att motarbeta machokulturen samt fördomar mot skateboardåkare. En gång i veckan hålls lektioner i staden Viacha som befinner sig en timme utanför El Alto, en gång i veckan i El Alto och två gånger i veckan i La Paz. Skateboard som aktivitet har länge varit dominerad av män vilket lett till att tjejer ofta inte inkluderats. Ayni Skate Project ger plats åt tjejer vilket lett till en ökad gemenskap då killarna börjat inkludera tjejerna mer än förr. Lärarna håller även korta lektioner kring jämställdhet och våld. De uppmanar eleverna att behandla varandra och andra med respekt samt försöker bryta negativa normer kopplade till kön. 

-Vi behandlar alla elever lika då alla har samma kapacitet att utföra det vi lär ut. Skateboard som sport, fysisk aktivitet eller konst, har alltid varit dominerad av män. Men när man inluderar tjejer ändrar man mentaliteten. Det enda vi har gjort är att inkludera tjejer utan att behandla dem annorlunda. Gränserna som finns endast är mentala, inte fysiska, en tjej kan göra precis lika mycket som en kille, säger Pedro. 

Förutom att bidra till en mer jämställd scen så når Ayni Skate Project ut till alla samhällsklasser då barnen får låna skateboards, skydd och hjälmar. Många av barnen har inte råd att köpa egna skateboards och har enbart möjlighet att träna under lektionerna. 

-När jag åker skateboard känner jag att jag inte längre har några problem. Jag känner mig fri. Under lektionerna har vi lärt oss att respektera och hjälpa varandra, att inte slåss och att inte puttas, säger eleven Edith Mayte Par, 11 år. 

Eila Strandmark, praktikant, Bolivia

Previous
Previous

Gör praktik i Bolivia!

Next
Next

PERU: Mer jämställd fördelning av arbete i hemmet - ett måste för kvinnors samhällsengagemang