Peru: Comedores Populares ska lyfta de mest sårbara ur fattigdom

Comedores populares är statligt subventionerade resturanger där fattiga familjer kan köpa mat till överkomliga priser. På bilden ser vi medlemmarna i Comedoren i Machaguay genomföra samarbetsövningar.

På landsbygden i Peru kan de mest behövande få en enkel måltid för bara 15 kronor på en av landets statligt subventionerade restauranger, så kallade “Comedores Populares”. Restaurangerna är ett initiativ som ska hjälpa till att utrota den extrema hungern och fattigdomen och ge alla samma möjligheter till god och näringsrik mat.

Tomasa Mamani Silva är vice borgmästare i kommunen Machaguay i Peru och en av de ansvariga för restaurangen Comedor Popular Mambo de Machaguay. På menyn går det att hitta enkla måltider till ett billigt pris, såsom ris med kött eller fisk. Gästerna utgörs av alla de jordbrukare som saknar sociala skyddsnät och som lever i fattigdom.

- Här i Comedoren lagar vi mat till familjer i behov. Det kan handla om ensamstående föräldrar som annars inte har råd med mat, eller ensamma mor- och farföräldrar som inte kan laga sin mat själva.

Enligt Perus nationella institut för statistik och information (INEI) lever 25,9% av landets invånare i fattigdom. I provinsen Castilla där Svalorna Latinamerika (LA) arbetar ligger byarna flera timmar från närmaste stad och de huvudsakliga inkomstkällorna är jordbruk och boskapsskötsel. I samband med pandemin har priserna för jordbruksprodukter såsom konstgödsel ökat och gjort många lever på marginalen. Tomasa Mamani Silva berättar att Comedoren i Machaguay nästa steg är att köpa in en ugn.

- Priset på bröd har stigit kraftigt, men med vårt vete och en ny ugn kan vi göra eget bröd som vi sedan kan sälja.

Comedores Populares satsar nu ännu mer på mer hälsosamma och näringsrika måltider. I nuläget saknar Comedores ofta frukt och grönsaker. Astrid Mascco Tamariz är kostvetare och poängterar hur viktigt det är att de som bor på landsbygden i Peru äter en varierad och näringsrik kost. Hon menar också att måltiderna måste vara anpassade efter alla:

- Comedores Populares skapades i syfte att ge alla rätten till en billig måltid, men är de verkligen till för alla? Restaurangerna är inte anpassade efter personer som är överviktiga eller har anemi. Det finns fortfarande en del att jobba på.

Tomasa Mamani Silva har precis deltagit på en workshop med tema kapacitetsutveckling, anordnat av Svalorna LA:s samarbetsorganisation Ceder. Genom att komplettera kött- och fiskrätterna med grönsaker odlade i växthus och ekologiska trädgårdar kan Comedores Populares erbjuda näringsrik mat som passar fler invånare. Likaså kan teknologiska hjälpmedel och bättre förvaltning av resurser hjälpa Comedores att öka sin kapacitet.

- Med bättre produktion kan vi få mer och bättre grönsaker i våra växthus. Det kommer vara fördelaktigt för Comedoren i Machaguay och alla våra gäster.

Text och bild: Agnes Blomqvist, praktikant, Peru

<< Tillbaka till Nyheter

Previous
Previous

SCHYSST JUL - ANMÄLAN ÖPPEN

Next
Next

Svalorna Latinamerika på filmfestivalen Panoramica