jordbruk, Landsbygdsutveckling, Latinamerika, Peru, Programa de Desarrollo Rural | svalornauser | 11-05-2020
Peru kämpar liksom resten av världen mot Coronavirusets spridning. Regeringen har vidtagit en rad åtgärder, som bland annat strikt karantän och total nedstängning av det peruanska samhället. Samtidigt ställs nu frågan om hur fattigare delar av landet ska klara sig genom krisen.
På landsbygden i regionen Castilla Media finns inga banker, inga större mataffärer eller välsorterade apotek. Det är glesbefolkat och människor är beroende av dagliga transporter till större städer.
”Det är ett svårt läge. Regeringens utegångsförbud innebär inställda bussar och därmed även utebliven export av viktiga varor”, säger Veronica Quenta Cuevas, koordinator på El Taller, Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation.
I byn Tipan med 500 invånare fortgår dagarna i stort sett som vanligt. Majoriteten är jordbrukare och sköter om sina odlingsfält och boskapsdjur från tidig morgon till sen kväll. Träden dignar av frukt och markerna är bördiga efter den långa regnperioden.
”Än så länge är de egna resurserna tillräckliga för befolkningen leva på. Regeringen har dessutom finansierat matkorgar med nödvändigheter som delas ut till fattiga familjer. Det har varit mycket uppskattat här. Socker, kaffe och ris är importvaror som är svårare att få tag på nu och som dessutom blivit dyrare”, säger borgmästaren Enrique Ninaja Cabrera.
Det som oroar honom är snarare vad som händer om smittan sprider sig till byn
”Vi har många äldre som blir otroligt sårbara om det skulle hända. Vi har bara två sjuksköterskor, inga respiratorer eller lager av mediciner och någon konkret krisplan har vi inte än”, berättar han.
Enrique Cabrera förklarar också att nyhetsflödet ser annorlunda ut på landsbygden där många saknar internet och tillgång till nationella dagstidningar.
”Det finns två Tv-kanaler, en från USA och en latinamerikansk. Jag är rädd att framförallt äldre i byn saknar kunskap om hur man skyddar sig mot viruset. Nu pratar vi om att börja med regionala radiosändningar om Corona.”
Kommunen i Tipan arbetar hårt tillsammans med polis, sjukvård och koordinatorer inom PDR, programmet för landsbygdsutveckling, för att förbereda sig på bästa sätt.
”Som lantbrukare och peruaner kommer vi att klara det här, tillsammans!” avslutar Enrique.
Text och foto: Hanna Holmqvist, praktikant i Peru
© 2018 Svalorna Latinamerika