Peru: Vad vore vi utan vatten?

Globalamålen, Klimatförändringar, Landsbygdsutveckling, Miljö, Peru | svalornauser | 23-10-2019

Invånarnas viktigaste vattentillgång i provinsen Castilla i Peru är ständigt utsatt för klimatförändringarna. Glaciären Coropuna har till ytan minskat med halva sin existens under loppet av 40 år, vilket är en faktor som ständigt oroar befolkningen i området.

Glaciären Coropuna är provinsens viktigaste källa till vatten.

Vattentillgångarna är redan åtstramade. Det vi nu kan försöka att göra är att dra ut på processen så gott det går, konstaterar Roberto Velarde Garcia, agronom och specialist inom Svalorna LA:s Landsbygdsutvecklingsprogram.

Under de senaste 40 åren har vattentillgången i området Castilla Media åtstramats till följd av varmare globala temperaturer. Glaciären Coropuna, som formar del av bergskedjan Anderna, är Perus tredje högsta berg men dess istäcke lyser alltmer med sin frånvaro. Glaciärerna i de peruanska Anderna utgör hela 71 procent av alla glaciärer i Sydamerika, därav är förebyggandet av den globala uppvärmningen av stor vikt för landets tillgångar. Glaciärens smältvatten är en viktig tillgång som ger upphov till både liv och levebröd i området, men utan vattnet hotas inte enbart jordbruken och tillgången till mat utan även samhällens totala existens.

Coropuna är ett tydligt exempel på där klimatförändringarna och den globala uppvärmningen slår extra hårt mot de mest utsatta, så som samhällen på landsbygden. Detta visar vilken skada globala problem kan orsaka på en lokal nivå. Mål nummer 6 som innefattar ”Rent vatten och sanitet” i Agenda 2030, fastställer att ”säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla”, en vision som ständigt är under hot för befolkningen i provinsen Castilla, Peru.

-Det finns en högre andel medvetenhet bland befolkningen i dagsläget gällande klimatförändringarna. Även om många fortfarande förnekar fenomenet så ser vi en positiv trend i och med att fler och fler tar sitt ansvar gällande att inte spendera eller oansvarigt förbruka mängder vatten, berättar Roberto.

Svalorna Latinamerika tillsammans med lokala samarbetsorganisationer i Peru arbetar ständigt med att aktivera de globala målen. Detta uppnås genom att upplysa invånarna om problematiken samt genom att öka kunskapen om hur man på bästa sätt kan anpassa sina levnadsförhållanden. Landsbygdsutvecklingsprogrammet ger invånarna möjlighet, trots omständigheterna, att få tillgång till viktig information och strategier gällande miljön och hur man på bästa sätt tar hand om den.

Jennifer Persson Nääf, praktikant, Peru

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika