PERU: Hälsosam matlagning för föräldrar och barn

Landsbygdsutveckling | svalornauser | 20-05-2019


—Vilken del av romansalladen äter ni? Man kan även äta stjälken! Det är stjälken som innehåller mest vitaminer, berättar Veronica.

Tillsammans med Veronica Queda, en av specialisterna inom Svalorna Latinamerikas landsbygdsutvecklingsprogram, utbildas barn och föräldrar i hälsosam kosthållning.

I Piraucho, en liten by i Södra Peru har Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisationer byggt ett växthus för att kunna komplettera den näringsfattiga skolmaten med egenodlade grönsaker. Odlingen i växthuset är i full gång och den första skörden har visat sig lyckad. Det finns fortfarande en del okunskap om hur man kan få ut det mesta av grönsakerna och även en oro att barnen i byn ej skall vilja äta dem.

Tillsammans med några av kvinnorna i programmet har Veronica samlat byns kvinnor och barn och förberett några olika maträtter. Bland annat har de tillagat olika majsplättar innehållande romansallad spenat och basilika. Både de vuxna och barnen får smaka på de olika rätterna och får sedan ta del av recepten. Veronica förklarar vilka viktiga vitaminer de olika grönsakerna innehåller samt vilka delar av grönsakerna som innehåller mest näring.

Text och foto: Love Markensten praktikan, Peru

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika