Peru: Fruktfestival och kvinnors företagsamhet

jordbruk, Landsbygdsutveckling, PDR III | svalornauser | 10-04-2019

På fruktfestivalen i Tipan stärker kvinnor sin företagsamhet genom att sälja egenproducerade produkter. Det är dags för det tolfte året av den populära fruktfestivalen!

Frukt till försäljning! Här: tuna, äpple och olika sorters avokado.

Det är en varm förmiddag när borden dukas upp med diverse sorters frukt, grönsaker, tårtor, maträtter och drycker. Det sista ställs i ordning och medverkande såväl som besökare infinner sig. I byn och dess omgivning odlas mycket frukt och grönsaker, vilket uppmärksammas och firas denna dag.

Så, vad har Svalorna Latinamerikas landsbygdsutvecklingsprogram i Peru med en fruktfestival att göra? Programmet medverkar på tillställningar som dessa dels för att visa sin delaktighet i samhället, men framför allt för att uppnå sina mål. Ett av programmets mål är att kvinno- och ungdomsorganisationer bidrar till att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för familjer i området. En del av detta är att öka nivån av ekonomisk självständighet för kvinnor, vilket kan göras genom att stärka kunskaperna i hållbart jordbruk. Med ett väl fungerande jordbruk och anpassade tekniker ges möjlighet till förbättrad kost, försäljning och högre inkomster. En förutsättning för att kunna sälja sina produkter är att de marknadsförs, exempelvis på Tipans fruktfestival.

Erika Soto Silva, föreningsmedlem, säljer frukt och marmelad.

På fruktfestivalen deltar bland annat föreningar från Tipan, vilka startats med hjälp av landsbygdsutvecklingsprogrammet. Målet för många av deltagarna är just att marknadsföra sina produkter, vilket i framtiden kan leda till mer försäljning. Medlemmarna visar upp och säljer sina egenproducerade frukter, grönsaker och rätter, vilka besökarna provsmakar och köper efter behag. Att delta på festivalen blir en övning i såväl planering som försäljningstekniker och kvinnorna demonstrerar sina kunskaper i företagsamhet.

Föreningsmedlemmar visar upp sina lokalproducerade produkter.

Ida Blomqvist, praktikant, Peru

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika