Peru: En ny generation av återanvändare och återvinnare

Återvinning, Landsbygdsutveckling, Miljö, Peru | svalornauser | 25-10-2019

Ungefär hälften av allt avfall i Peru disponeras inte på ett korrekt sätt utan hamnar i naturen, på städernas gator och på undermåliga dumpningsplatser. Svalorna Latinamerika arbetar för att befolkningen i distriktet Castilla Media ska lära sig om hur de kan ta hand om miljön.

Vi lär oss att vi ska återanvända saker, säger Maria, elev på skolan i byn Piscopampa i Peru.

En elev på skolan i Piscopampa målar ett återvunnet bildäck grönt.

Full aktivitet råder på skolgården till den lilla skolan i Piscopampa. Här går en handfull barn i åldrarna 3-11 år och aktiviteten för dagen går ut på att lära sig om återanvändning för att minska nedskräpningen i naturen. Återvunna däck målas i klara färger, och barnen har sedan tidigare skapat rabatter av återvunna pet-flaskor i formen av en Minion, ett hus och en fjäril.

–  Detta är en av flera aktiviteter som vi har gjort. Tidigare har vi bland annat gått runt i byn och tittat på skräpet för att reflektera över det, och barnen har även fått städa på torget, säger läraren Silvia Taco.

En av eleverna målade en hopphage av den överblivna färgen vid dagens slut.

Hon berättar vidare att det är viktigt att jobba med dessa frågor med just barnen eftersom de vuxna redan är formade att agera på ett visst sätt.

Men vi arbetar också med föräldragrupper, och kan på så vis påverka några vuxna i barnens omgivning. För även om de lär sig en viss sak i skolan tar de också efter andra vuxna i sin närhet, säger hon.

Några barn har precis blandat till en ljusbrun nyans, trots att målet var att få till en lila. Men inte gör det något – brunt är ju också en färg! Som dessutom passar perfekt till rabatten i form av en sko.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

Text och bild: Tilda Segerberg, praktikant, Peru

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika