Peru: Att tävla i frukt

Landsbygdsutveckling, Peru | svalornauser | 25-03-2019

I Castilla Medias dalar är klimatet perfekt för att odla olika sorters frukt och grönsaker, detta är ett bra tillskott till kosten och en inkomstkälla för flera i området.  Svalorna Latinamerikas landsbygdsutvecklingsprogram (PDR) jobbar med flera föreningar i området som odlar både frukt och grönsaker, och många av medlemmarna deltog under fruktfestivalen i Tipan samt i de olika tävlingarna som anordnades.

Att tävla i frukt är kanske inte något en tänkt är möjligt, men det är något personerna i Tipan gör under den årliga fruktfestivalen. Tävlingskategorierna täcker allt från bästa fruktträdgård till godaste fruktbakelse, där frukterna självklart är lokalt odlade.

Avokadoträd! Foto: Love Markensten

En av deltagarna, som även fick pris för bästa fruktträdgård, var Jose Flores. Han är med i landsbruksföreningen ”Asociacion de productores Agropequarios y fruticultores” som PDR har hjälp till att starta. I hans trädgård odlas ett tiotal olika fruktsorter, bland annat avokado, granatäpple och physalis. Frukterna odlas för egen konsumtion men även för försäljning när tillfälle ges, som till exempel under Tipans fruktfestival.

De goda odlingsmöjligheterna i området ger bra förutsättningar för att producera flera olika sorters frukt och grönt, vilket är viktigt för att de boende i området ska få i sig en varierad och näringsrik kost. PDR:s stöd till föreningar, genom vilket de bland annat lär ut nya odlingstekniker, bidrar till förbättrad produktion av frukt och grönt i området. Men de arbetar även med att sprida information till de boende i området om vikten av en varierad och näringsrik kost, för att minska risken för bristsjukdomar.

Lokalt odlad physalis. Foto: Villemo Tomasdotter

Text: Villemo Tomasdotter

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika