Personporträtt: Wara Quispe Condori

Bolivia, Chasqui, jämställdhet, Könsbaserat våld, Latinamerika | svalornauser | 21-10-2019

Wara Quispe Condori är 15 år gammal, och har idag deltagit på Feria de la Paz tillsammans med Svalornas samarbetsorganisation Chasqui. Festivalen hålls inför den internationella fredsdagen 21 september. Under dagen har Wara tillsammans med vänner ansvarat för att informera besökare om Chasquis verksamhet, och om hur man kan leva ett fredligt, hälsosamt liv.

-Jag blev så glad när jag fick frågan att vara med! Jag har sett några andra stationer här på festivalen som handlade om att bekämpa våld, och vi pratar om hur man kan leva ett hälsosammare liv. Allt detta skyddar oss, och gör att vi kan leva i fred, säger Wara.

-När jag informerar andra här på festivalen kan de använda sina nya kunskaper för att informera ännu fler, och på så vis kan jag bidra till fred och demokrati, genom att sprida kunskap, fortsätter hon.

Under de två år som Wara tagit del av Chasquis verksamhet har hon fått lära sig om många viktiga ämnen – våld mot kvinnor, jämställdhet, hälsosam kosthållning, teater och hur man är en bra ledare. På många sätt har detta förändrat hur hon tänker och lever.

-Chasqui har förändrat mycket för mig, nästan hela mitt liv. Jag har till exempel lärt mig att när man ser eller upplever våld, i alla former, så ska man inte vara tyst. Man måste prata, fortsätta och berätta det, för att kunna bekämpa det.

All den kunskap som jag har fått kan jag föra vidare genom att hjälpa andra, och tack vare dessa två år vågar jag stå här idag, utan rädsla, och lära ut det jag kan, avslutar Wara stolt.

Text och bild: Nora Engvall Olmås, praktikant, Bolivia

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika