Personporträtt: Vincent Sirpa Ticona

Bolivia, Chasqui, El Alto, Landsbygdsutveckling, Personporträtt | svalornauser | 28-10-2019


– Jag som bolivian och som man, oroar mig över framtiden. Jag har en dotter och när jag hör om allt våld som finns runtom i landet tänker jag på vad jag kan göra för att göra hennes och andra kvinnors framtid säkrare. Jag diskuterar ofta med min fru om hur vi kan arbeta för att ändra machismo-kulturen och mentaliteten hos den manliga befolkningen. Temat våld är verkligen aktuellt idag och därför är jag väldigt stolt över samarbetet med Chasqui eftersom det känns som en del av förändringen.

På skolan Alemania i El Alto arbetar Vicente Sirpa Ticona som rektor. Han har arbetat som lärare och rektor de senaste 30 år men har haft sin rektorstjänst på Alemania sedan 2018. Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Chasqui har ett samarbete med Alemania och Vicente Sirpa Ticona var den som började det samarbetet. Han fick veta om Chasquis arbete genom en annan rektor på skolan Villandrani som Chasqui också arbetar med.

– Genom rektorn på Villandrani kunde jag komma i kontakt med Freddy på Chasqui och vi började samtala om att inleda ett samarbete med Alemania. Vi kom överens om att det var en bra idé! Efter några samtal kom hela Chasqui teamet till skolan och vi hade ett möte och jag kände mig väldigt nöjd som lärare att ha lyckats hitta bra samarbetspartners.

Rektorn Sirpa Ticona hade sett hur Chasqui arbetade med de andra skolorna och fastnat för arbetssättet.

Det är inte lätt att hitta stöd från myndigheter och andra statliga organisationer, så det är kul att hitta organisationer som kan hjälpa till på flera plan, som med växthusen och med temat våld.

Samarbetet mellan Chasqui och Alemania sträcker sig över tre år med start i år. Chasqui jobbar ihop med en klass som fokuserar på växthus. Rektorns förhoppning är att klassen ska föra vidare den kunskapen till andra klasser.

Text och bild: Clara Macario, praktikant, Bolivia

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika