Club Infantil, DEDENAN II, Demonstration, Mary Barreda, Nicaragua | Utlandspraktikant | 20-11-2017
Människor på gatorna stannar nyfiket upp. De ser sig omkring och tar upp mobilkameran för att fota och filma uppståndelsen. Cyklar, bilar, plakat, människor på styltor, musik, trumslagare, dansare och barn och vuxna utklädda i regnbågens alla färger tågar genom León. Det är Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Mary Barreda som firar sitt 28: årsjubileum genom att organisera en karneval, en manifestation mot våldsamma metoder för barnuppfostran. Budskapet är:
”Slag, skrik och förödmjukelser uppfostrar inte, det är misshandel och det är ett brott”.
En del av karnevaltåget med en skylt med budskapet ”slag, skrik och förödmjukelser uppfostrar inte, det är misshandel och det är ett brott”. Foto: Karin Carlsson
Under karnevalen synliggjordes sätt att uppfostra barn utan våld. Detta för att uppmärksamma en enkät som Mary Barreda gjort med 688 personer ur programmet Dedenans målgrupp. I enkäten kom det fram att många familjer fortfarande använder sig av fysisk bestraffning istället för uppfostringsmetoder baserade på kärlek och respekt som exempelvis dialog, att lyssna på varandra, att ge råd och att sätta gränser genom att helt enkelt bara säga nej.
Några kvinnor som marscherar i demonstrationståget. Foto: Karin Carlsson
– Vi på Mary Barreda vill tacka alla barn och föräldrar som deltagit i marschen idag och som kämpar för att barn ska uppfostras med tydliga gränser, men utan straff, säger Rosa Maria Espinoza, ordförande för Mary Barreda och en av organisationens grundare, när hon talar på 23:e juli-torget i León där karnevaltåget avslutas.
Rosa María Espinoza tackar alla deltagare när karnevalen avslutas på 23:e juli-torget i León. Foto: Karin Carlsson
År 2014 infördes en lag i Nicaragua som förbjuder uppfostringsmetoder som innebär fysiskt och psykiskt våld mot barn. Våld som metod i barnuppfostran har dock använts i generationer och det är svårt att bryta gamla mönster. Både barn och vuxna kan berätta om när de blivit bestraffade av sina föräldrar, men i en undersökning som en annan av Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisationer, Club Infantil, genomförde i augusti tyder svaren åtminstone på att barn idag får en mildare behandling än sina föräldrar och mor-och farföräldrar. Äldre generationer kan vittna om tortyrliknande bestraffningsmetoder som att bli brända med kokande olja och att behöva stå på knä på grus. Dagens barn bestraffas fortfarande, men mer med psykiskt våld än fysiskt enligt Club Infantils undersökning.
Barnuppfostran med våld är ett uttryck för det vuxencentrerade samhälle som Svalorna LA:s samarbetsorganisationer ser som en av de djupliggande orsakerna till barnsexhandel. Att se barn som objekt som inte har rätt att tycka till och bara ska lyda gör att de lättare kan utnyttjas av vuxna – både för att det är mer accepterat i samhället och för att barnen själva inte tror sig ha rätten att säga emot.
– För att förebygga barnsexhandel måste vi arbeta för att barnen ses som personer med rättigheter som inte får utsättas för vilken behandling som helst av vuxna och som själva vet vilka skyldigheter samhället har att skydda deras rättigheter, säger Diana Gonzalez, samordnare på Club Infantil.
Karnevaltåget närmar sig sin slutdestination. Foto: Karin Carlsson
Dansare på styltor gick först i karnevaltåget.
Foto: Karin Carlsson
Karin Carlsson,
Programpraktikant i Nicaragua.
© 2018 Svalorna Latinamerika