Nicaragua: Radioteater om våld i nära relationer

Nicaragua, ProyectoMIRIAM | Utlandspraktikant | 11-08-2016

Varannan vecka träffas tolv ungdomar från Proyecto MIRIAM:s kommunikationsgrupp för att sända radio i Estelí. Alla program har olika teman och under året som gått har de bland annat pratat om sexualitet, genus, sexting*, barnsexhandel, och risker med sociala medier. Selena Castillo har varit med och gjort radio i snart två år, hon är 16 år gammal och därmed en av de äldsta i gruppen.

– Jag tycker om att göra radioprogrammet för att det är ett sätt för mig att lära mig nya saker, och samtidigt sprida informationen till andra personer som inte har tillgång till den. På det viset får de personerna samma kunskaper som vi, berättar Selena.

Roberto Mairena, Alison Arroliga, Gerald Castro, Selena Castillo, och Génesis Garcia skapar sin allra första radioteater. Foto: Josefin Edberg

Just denna lördag skulle radiogruppen bjuda sina lyssnare på en överraskning – de skulle framföra en Radionovela. Det är en slags radioteater där lyssnarna vägleds av en passionerad berättare med stor inlevelse. Genom att, till exempel, banka i väggar, riva på bordsytor och klappa i händerna skapar radiopratarna ljudeffekter samtidigt som de framför sina repliker.

Jonathan Rùgama (längst till höger) kickar igång stämningen inför dagens radioprogram.

Jonathan Rùgama (till hö) kickar igång stämningen inför dagens sändning. Foto: Josefin Edberg

Dagens tema var våld i nära relationer. Trots att det var första gången de gjorde en radionovela lyckades ungdomarna  snabbt skriva en pjäs med starka känslor och ett viktigt budskap. Pjäsen handlade om Tessa, en ung tjej som blir slagen av sin pojkvän. Den skildrade hur hon försvarar honom inför sina vänner och hävdar att han gör det för att han älskar henne. När jag frågade Selena om vad hon tyckte om ämnet svarade hon:

– Det är väldigt intressant för ibland ser du det som helt normalt att bli kontrollerad på det sättet i en relation. Du tror att det inte gör så mycket för att han älskar dig, men du tänker inte på att han våldför sig på dig. Ibland när du är kär resonerar du inte så, du tänker att allt är normalt och bra.

Selena Castillo från Proyecto MIRIAMs radiogrupp. Foto: Josefin Edberg

Genom radioprogrammet, som sänds i samarbete med Svalorna Latinamerika, kan Proyecto MIRIAM nå ut till ungdomar och vuxna i hela regionen och belysa ämnen som sällan talas om annars. Lyssna på programmen här.

Josefin Edberg, programpraktikant, Nicaragua.

*Sexting är en kombination av orden ”sex” och ”texting” och refererar till att skicka sex-sms eller sex-mms men också att skicka texter med sexuellt innehåll via nätet, t.ex. vid nätdejting eller nätraggning. Källa: RFSU-bloggen.

 

 

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika