Nicaragua: ”Det finns inga skillnader – alla barn har samma rätt till utbildning”

Uncategorized | Utlandspraktikant | 15-05-2018

Apeadeco är på oannonserat besök i skolan Máximo Jeréz i La Quimera, Telica. Lärarna blir glada av vårt besök och berättar att barnen snart är tillbaka från sin rast. Vi ska prata med barnen om programmet Dedenan som arbetar förebyggande mot barnsexhandel.

Under rasten noterar jag att några av barnen bär skoluniform – vit tröja eller skjorta med mörkblåa byxor för killar eller mörkblå kjol för tjejer – medan andra inte gör det.

”Anledningen till att vissa av barnen inte bär skoluniform är att alla föräldrar inte har råd” säger Cecilia del Socorro Rojas som är lärare på skolan.

KOPIA N 180405 Skolbarn i La Quimera, Telica 1 - CPP

Skolbarn i skolan Máximo Jerez i La Quimera står i kön till vattenkranen på skolgården. Några av barnen bär skoluniform, andra inte. Foto: Cecilia Palacios Persson

Egentligen är det obligatoriskt att bära skoluniform i Nicaragua, som också är som en symbol för skolan. Ibland har föräldrarna inte råd att köpa någon skoluniform, eller så har de bara råd att köpa en uppsättning som självklart måste tvättas emellanåt. Därför måste barnen vissa dagar ha på sig vanliga kläder i skolan.

”Men det spelar ingen roll, för varken lärare eller elever. Utbildning är till för alla och därför är alla barn välkomna att delta i skolan, oavsett om de har skoluniform eller inte” säger Cecilia.

Skolan Máximo Jerez i La Quimera, Telica. Foto: Cecilia Palacios Persson

Skolan Máximo Jerez i La Quimera, Telica.
Foto: Cecilia Palacios Persson

Cecilia fortsätter att berätta om varför hon uppskattar de gånger som Apeadeco är där på besök.

”Apeadecos arbete för att stärka barns rättigheter och motverka barnsexhandel är jätteviktigt. Det ger barnen större kunskap och medvetenhet om situationer som de i annat fall kanske hade uppfattat som vanliga eller normala, trots att de i själva verket är farliga. Barnen har stor nytta av det som de lär sig av Apeadeco och får därigenom ett ökat skydd”.

Läraren Cecilia del Socorro på skolan Máximo Jerez i La Quimera, Telica. Foto: Cecilia Palacios Persson

Läraren Cecilia del Socorro.
Foto: Cecilia Palacios Persson

”Vi ser gärna ett fortsatt samarbete med Apeadeco för att barnen ska kunna fortsätta utvecklas. Det finns inga skillnader – alla barn är lika mycket värda och har samma rätt till utbildning” säger Cecilia.

Cecilia Palacios Persson, programpraktikant, Nicaragua

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika