Nicaragua: Barns rätt till sin sexualitet

Club Infantil, Nicaragua | Utlandspraktikant | 17-08-2016

 

IMG_7097

Fátima Cuadra förklarar dagens aktivitet för barnen i sektorn El Mercado. Foto: Caroline Jonsson

− Vad tycker ni om? frågar utbildaren Fátima Cuadra medan hon delar ut papper och pennor.

Mitt bland klädförsäljare och grönsakshandlare på marknaden i Jinotega (Nicaragua) har Asociación Infantil ”Tuktan Sirpi”, mer känd som Club Infantil, en lokal där barn till försäljare och andra barn och ungdomar från området kan mötas, leka och delta i aktiviteter. Idag har barnen spelat rättighetsbingo och gjort en egen-påhittad frågelek, och nu är det dags för en aktivitet om sexualitet.

Det tar lite tid innan alla kommer igång, men snart sitter alla barn och ritar saker som de tycker om. Därefter får de vända på pappret och på baksidan rita sådant som de inte tycker om. Tillsammans med utbildaren Anna Matschasek samlar sedan Fátima alla barnen i en cirkel, där de en i taget får presentera vad de har ritat.

− Jag tycker om solen och månen, och att skriva texter. Jag tycker också om tomater, vattenmelon, papaya och mango. Och att fixa i ordning mitt rum och min säng, säger Hamilton, 12 år.

− Jag gillar inte möss, spindlar, getingar och flugor. Jag gillar heller inte att bli slagen och utskälld, säger Eymi, 10 år.

− Är det någon annan som inte tycker om att bli slagen? frågar Fátima.

− Jag gillar heller inte att bli slagen eller när de driver med mig, svarar Hamilton, och de andra instämmer.

IMG_7122

Barnen presenterar sina teckningar för varandra. Foto: Caroline Jonsson

 När alla barnen har fått presentera sina teckningar, fortsätter Fátima:

− Allt det som ni tycker om och inte tycker om är en del av er sexualitet. Det ni vill göra och det ni inte vill göra, era känslor och hur ni uttrycker er. Ni bestämmer själva över era kroppar och ingen får röra er eller göra något som ni inte vill.

Aktiviteterna om sexualitet är en del i det förebyggande arbetet mot barnsexhandel och målet är att barn, unga och vuxna ska förstå att även barn har sexuella och reproduktiva rättigheter.

Caroline Jonsson, programpraktikant, Nicaragua

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika