I Peru käkar dom marsvin.

Ekologiskt, Klimatförändringar, Landsbygdsutveckling, Miljö, Peru | svalornauser | 14-01-2019

På marknaden i Castilla Media vill våra samarbetspartners sprida information och samla pengar till den lyckade satsningen på marsvinsuppfödning som minskat kvinnors beroendeställning.

Yulie Huayna och Miguelina Apancho

Egentligen är marsvin, eller Cuy som det heter, en specialitet i hela Anderna, om än särskilt i Peru. Den kräver nästan ingen plats och äter nästan vad som helst. De serveras hela med huvud och fötter, så turister blir ofta förvånade när tallriken kommer in. Många säger att de smakar ungefär som stekt kyckling. För utlänningar kan det verka bisarrt men det är en traditionsenlig och helt vanlig mat för lokalbefolkningen.

Yulie Huayna och Miguelina Apancho från föreningen ” Asociación Pecuaria Virgen de Machaguay” har åkt till marknaden för att berätta om uppfödningen och landsbygdsutvecklingsprogrammet. Det är ett projekt som pågått sedan 2012 med fokus på landsbygdsutveckling och kvinnor- och barns rättigheter.

Kvinnor är i majoritet på landsbygden, då det är främst män som migrerar till de närliggande städerna för att leta arbete. De lever oftast av små jordbruk under mycket knappa förhållanden. Dessutom har kvinnor en mycket lägre inkomst än män vilket gör att kvinnor hamnar i beroendeställning. Marsvinsuppfödningen är därför ett sätt att bryta trenden och skapa bättre försörjningsmöjligheter för kvinnorna på landsbygden.

Text: Maja Magnusson och Sara Erlandsson, praktikant Peru

 

 

 

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika