Bolivia: Skolelever på väg att bli jordbrukare

Landsbygdsutveckling | svalornauser | 11-01-2019

På två skolor i utkanten av El Alto är det nu dags för eleverna att sätta frön till kommande grönsaksodlingar. Projektet vill ge barnen praktiska kunskaper kring mat och odling men förhoppningen är att det sår ett frö till något större. 

Eleverna spenderade rasten efter lektionen i ett av växthusen som finns på skolgården. Foto: Agnes von Unge

Eleverna spenderade rasten efter lektionen i ett av växthusen som finns på skolgården. Foto: Agnes von Unge

”När jag odlar något så är det fint att se plantan växa. Du känner att du växer tillsammans med den. För att skörda så måste vi så.”Jhessica Perez Sanchez 15 år

Gabriela Flores Acsencio och Vaneza Maribel Aguirre Rocha är agronomstudenter från stadens universitet och håller i kurstillfällena.

Nästa vecka kommer eleverna att sätta dagens teori i praktik. De kommer att producera grönsaker som de sedan kan äta. Främst så kommer sallad, rädisa och mangold att odlas, säger Gabriela och fortsätter- Det är viktigt att skolor har odlingar eftersom att eleverna lär sig om jordbruk och om hur man äter hälsosamt. Att odla egna grönsaker på skolan är något som går hand i hand med de globala målen. Det är så många rättigheter som flyter ihop när det handlar om maten vi äter. Framför allt rätten till försörjning, hälsa och miljö. Det är ett sätt att konkret visa på alternativ och prata om det sätt som många grönsaker framställs industriellt i världen, vilka konsekvenser det får.

Agnes von Unge, programpraktikant, Bolivia

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika