Bolivia: Sju organisationer tillsammans mot våld och trafficking

Landsbygdsutveckling | svalornauser | 15-01-2019

Den 8 november var det officiell invigning av programmet ”Juntas y Juntos Cambiando Nuestra Realidad” i La Paz.  Programmet där sju organisationer tillsammans ska arbeta mot könsbaserat våld och trafficking med inriktning på ungdomar.

Sorlet steg i auditoriet på Etnografiska museet i centrala La Paz allt eftersom fler gäster ankom. Snart var alla stolar fyllda och mittgången blev provisorisk sittplats. Ungdomarna från organisationen Aguayo bjöd på ett dansnummer på temat våld som gjorde starkt intryck på publiken. Därefter framförde organisationen Albors ett stycke ur sin pjäs ”Mujer Alfa”. Pjäsen utspelar sig på Akademin mot Machismo dit män och kvinnor kan komma för att bota machismon inom sig, för att i längden kunna eliminera machokulturen från familjen och samhället.

Ungdomar från organisationen Aguayo framför ett dansnummer om våld. Foto: Caroline Björkdahl

– Dans- och teaterpresentationerna som framfördes av Aguayo och Albor var väldigt bra. Jag tror att det skapade mycket reflektion bland ungdomarna och att de gick därifrån lite extra stärkta, säger Reyner Copeticana Pachajaya som arbetar inom programmet Juntas y Juntos på samarbetsorganisationen Chasqui.

Eventet avslutades ute på innergården till den vackra kolonialbyggnaden där Freddy Toledo, teknisk koordinator för programmet på Chasqui, utbringade en skål med orden:

– Jag bjuder in alla närvarande att höja sitt glas och utbringa en skål för vårt program, för Pachamama (Moder Jord) och ett ”jallalla” (ett uttryck på Aymara som innebär att man delar stunden och glädjen med dem vid sin sida) för alla oss som är här.

Freddy Toledo, Luis Fernandez och samtliga ansvariga för programmet i de olika organisationerna utbringar en invigningsskål. Foto: Caroline Björkdahl

Caroline Björkdahl, programpraktikant, Bolivia

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika