Bolivia: Festival för mångfald och rättvisa

Bolivia, CDC, HBTQIA+, jämställdhet, Mångfald | svalornauser | 30-10-2019

Idag är klimatet för homosexuella i Bolivia bättre än för bara ett par år sedan. På en festival som belyser mångfald berättar besökare att personer av samma kön idag kan hålla varandras händer offentligt. Capacitación y derechos ciudadanos, CDC, tillsammans med Diversa är på plats i ‘’Celebrando la Diversidad’’ festivalen där HBTQ-frågor står högst på listan. CDC, som arbetar med juridiska rättigheter för HBTQ-personer, ger ut information om allas lika värde och rätt inför lagen.

Pablo Merino visar stolt upp personan Anastasia Versace Galán

Det har varit ett heldagsfirande av vår mångfald, säger Pablo Merino som också identifierar sig som Anastasia Versace Galán och är aktiv i organisationen Diversa.

För CDC innefattar begreppet mångfald olika typer av grupper i samhället. Därför bjuder de in personer från vartenda hörn som vill fira dagen till ära. På plats är dansöser som lever med funktionsvariationer, musiker inom Saya och uppträdanden från personer med downs syndrom och olika sexuella läggningar.

Det är alltid bra att fortsätta synliggöra olika typer av människor! Det är så vi bygger ett mer rättvist och jämställt samhälle, säger Pablo Merino.

Personer med olika sorters funktionshinder dansar för sina rättigheter

I Bolivia är diskriminering av HBTQ-personer förbjudet enligt konstitutionen, där lag (2016:807) omfattar rätten om personlig identitet. Lagen säger däremot att äktenskap och adoption endast får ske mellan man och kvinna. Trots att människor numera kan hålla händer på stan och att diskriminering av HBTQ-personer är olagligt, finns det alltså mycket kvar att kämpa för gällande mångfald och HBTQ-personers rättigheter.

Text och foto: Soledad Cornejo, praktikant, Bolivia

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika