Bolivia: Att känna sin kropp, dess förändringar och dess rättigheter

Landsbygdsutveckling | svalornauser | 24-05-2019

“Vi pratar om puberteten idag för att det är viktigt att tonåringarna känner till sina kroppar och att dem känner igen de psykiska, sociala och biologiska förändringarna som kommer hända dem” säger Juana Huayhuz socialarbetare i El Alto.  

Det är en solig och isande kall höstdag i El Alto. Svalorna LA:s samarbetsorganisation Chasqui befinner sig på skolan Uruguay 30 minuter utanför staden där de håller i workshops tre dagar i veckan.

“Den här typen av workshop är nödvändig för att ungdomarna som bor på landsbygden ska få kunskap om puberteten och sexuella rättigheter som dem annars inte får ta del av” fortsätter Juana.

Vi går in ett av klassrummen med elever som är mellan 11 och 14 år gamla. “Idag ska vi prata om puberteten, är det någon som har hört talas om vad det är?” frågar vi eleverna. “Det är de förändringar som sker i kroppen” svarar en av killarna i klassen.

Efter ett kort samtal om vad puberteten är i helklass delas klassen in i två, tjejerna för sig och killarna för sig. Dem sätter sig i två cirklar och framför dem läggs olika bilder på förändringar som sker i kroppen under puberteten och i mitten placeras en person som ska gå igenom sin pubertet. Ett fnitter sprider sig mellan eleverna men efter några minuters förklarande om att puberteten kommer hända oss alla och är något väldigt naturligt samlar sig de flesta.

När grupperna var för sig hade pratat om alla förändringar, presenterades dem inför klassen.

Var och en får ta upp en av bilderna och förklara vad som sker för att sedan lägga bilden på personen i mitten. Efter att båda grupperna är klara får tjejerna presentera sin person och vad som händer med henne i puberteten och killarna får presentera vad som händer med killen.

Elsa, Praktikant Bolivia

Stöd oss

Bli månadsgivare

Kontakt

Svalorna Latinamerika

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

© 2018 Svalorna Latinamerika