Unika workshops stärker framtidens ledare i El Alto

I hjärtat av El Alto har en inspirerande serie workshops satt sina spår i utbildningslandskapet, och väckt nyfikenhet och entusiasm bland 75 ungdomsledare från fem olika skolor: Unión Europea, Juan Capriles, Donoso Torrez och Andrés Bello. Dessa sammankomster, en del av det nya projektet som stöds av Svalorna Latinamerika, har öppnat upp en värld av självupptäckt och känslomässig intelligens för elever på grund- och gymnasienivå.

Unga studentledare från skolan Unión Europea, med teknikern Claudia Chirinos. Workshopen bestod av en dockteater. / Foto: ENDA EL ALTO.

En resa mot självkännedom och emotionell skicklighet

Vid starten av varje workshop samlades deltagarna i en cirkel, en symbol för gemenskap och jämlikhet, där varje röst fick chansen att höras. Genom att tillsammans fastställa regler och normer, väcktes en känsla av samhörighet och ansvar. Denna grundläggande övning banade väg för en öppen och respektfull dialog under hela workshopen.

Workshopen genomfördes i var och en av de fem skolorna, vilket gav utrymme för utbyte och lärande mellan deltagarna. Syftet var att vägleda deltagarna till en djupare förståelse av sig själva, genom att utforska hur man hanterar sina känslor och varför dessa färdigheter är avgörande för personlig och social utveckling både i skolan och hemma.

Interaktiva övningar och självreflektion

Under workshopen delades utbildningsmaterial ut till deltagarna som fokuserade på tio viktiga färdigheter. Deltagarna utforskade sina egna styrkor och svagheter genom interaktiva övningar, vilket stärkte deras självkänsla och förmåga till självinsikt.

Workshopens avslutning präglades av en gruppreflektion där både individuella och gemensamma erfarenheter lyftes fram. Denna avslutande session gav deltagarna en möjlighet att dela med sig av sina lärdomar och knyta djupare band med varandra.

Studentledare från skolan Donoso Torrez vid workshopens avslutning med teknikern Claudia Chirinos. / Foto: ENDA EL ALTO.

Framtidens ledare redo att göra skillnad

Dessa workshops har inte bara belyst vikten av självinsikt och känslomässig hantering, utan även rustat dessa unga ledare med värdefulla verktyg för deras framtida personliga och sociala utveckling. Genom ENDA El Alto och med stöd från Svalorna Latinamerika har projektet skapat en plattform för positiv förändring, där ungdomar är i centrum för att skapa en mer harmonisk samexistens med naturen och varandra.

Med dessa initiativ fortsätter El Alto att vara en källa till inspiration och innovation inom ungdomsledarskap och utbildning.

Yoshelyn Ruiz, Kommunikatör, Bolivia.

Previous
Previous

Bolivia: Elever utvecklar förmågan att tala inför grupp på skolor i El Altos kommun

Next
Next

Stoppa omorganiseringen av det svenska biståndet - För en dialog med det svenska civilsamhället