Bolivia

Svalorna Latinamerika har varit verksamma i Bolivia sedan slutet av 70-talet. Genom folkbildningsmetoder som teater, dans och samtalsgrupper arbetar vi för att lyfta frågor som annars kan ses som känsliga och kontroversiella i samhället. Programmet Jämställdhet och Klimaträttvisa har som syfte att motverka alla former av våld mot kvinnor och barn, samt att värna den lokala miljön och stärka civilsamhället i kampen mot klimatförändringarna.

Landsbygdsutveckling, sexuell och reproduktiv hälsa och maskulinitet

En historia av solidaritet och samarbete sedan 70-talet

I Bolivia har Svalorna Latinamerika varit verksamma i över 50 år. Vi har stöttat lokala organisationer i deras arbete om att stärka ungdomar och förbättra deras livskvalitet. Sedan 2007 har Svalorna Latinamerika arbetat i programform med frågor om landsbygdsutveckling, sexuell och reproduktiv hälsa och maskulinitet. Under åren 2018–2022 arbetade vi med ett ungdomsprogram mot könsbaserat våld. Det övergripande målet med de tidigare projekten har varit att bidra i arbetet om att minska diskriminering och våld i samhället, med särskilt fokus på just könsbaserat våld och sexuell exploatering av barn och unga. 

Programmet Jämställdhet och Klimaträttvisa 2023-2027

I programmet Jämställdhet och Klimaträttvisa ska Svalornas samarbetsorganisationer arbeta med de två temaområderna på ett integrerat sätt. Bolivia är hem till ungefär 20 procent av världens tropiska glaciärer, och urfolk och människor på landsbygd drabbas hårt av den globala uppvärmningens konsekvenser. Svalorna är verksamma i El Alto och Tarija.

Trots god tillväxt är Bolivia fortfarande ett av Latinamerikas fattigaste länder. På grund av fattigdom och korruption på alla nivåer i samhället är den sociala och ekonomiska klyftan mellan stad och landsbygd stor. Några av de värst drabbade av ojämlika levnadsvillkor är urfolken som länge hävdat sina rättigheter. Genom organisering och opinionsbildning har man sett förbättringar, men många ojämlikheter kvarstår.

De smältande glaciärerna och tillgång till vatten

Bolivia är hem åt 20 procent av världens tropiska glaciärer och drabbas hårt av klimatförändringarna. Vattentillgången påverkas av de smältande glaciärerna och har lett till att huvudstaden La Paz tidvis saknat vattenförsörjning. Jorderosionen är ett problem som drabbar ca 30 % av landet och torka i Amazonas har lett till omfattande skogsbränder. Vårt projekt stödjer unga i påverkansarbete för att skydda miljön och utbildar kvinnor på landsbygden i hållbar och ekologisk odling och stödjer deras kamp för vattensäkerhet.

Gruvnäring och skogsskövling påverkar mänskliga rättigheter

Ytterligare problematik som påverkar människors hälsa, livskvalité och vattentillgång är gruvnäringen. Den förorenar bland annat många vattendrag med tungmetaller, något som i sin tur förvärrar tillgången till rent vatten. Arbetsförhållandena för de arbetande i gruvorna anses även vara mycket allvarliga. Stor oro uttrycks även över urfolken vars rättigheter sällan respekteras i beslutsfattandet om marker och infrastruktur.

El machismo - en livsfarlig samhällsstruktur

El machismo, eller machsimen på svenska, är en patrialikal struktur som gynnar männen i samhället. Strukturen uppehålls av ojämlika och könsdiskriminerande värderingar om att män är mer värda än kvinnor. Många samhällsproblem grundar sig i dessa värderingar. Könsbaserat våld är ett omfattande problem i Bolivia, och det dödliga våldet mot kvinnan är så pass normaliserat att landet rankas som ett av de dödligaste länderna för kvinnor i Latinamerika. Det i sin tur är även länkat till social och ekonomisk ojämlikhet, och blev värre under Covid 19-pandemin. Trafficking pågår, särskilt vid gränsen till Argentina och tonårsgraviditeter är inte helt ovanliga. Bolivias barn och kvinnor löper också risk att bli utsatta för våld i hemmet.

Arbetet med attitydförändring

Vi arbetar med att förändra dessa könsdiskriminerade och kvinnofientliga attityder. Genom att utbilda målgruppen i frågan och väcka diskussion vill man uppnå en attitydförändring, och med av organisering som verktyg ska målgruppen stärkas i att ta en aktiv roll mot machismen och, exempelvis, det könsbaserade våldet.

Kultur som folkbildande metod

Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisationer i Bolivia använder sig av kultur som folkbildande metod. Med teater, dans och poesi vill man hjälpa målgruppen att lyfta frågor som annars ses som känsliga och kontroversiella i samhället. Det kan handla om våld, sexuella och reproduktiva rättigheter, könsroller eller andra ämnen som är tabubelagda och kontroversiella i samhället. Målet är att stärka deltagande och aktivism hos de unga, för att de ska bli förändringsaktörer med makt att påverka sitt eget liv och samhället i stort.

Poesifestivalen “Pido la palabra” öppnade forum för att stå upp mot våldet

Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisationer har länge använt denna metod som ett sätt för att öppna ett forum för ämnen som annars är svåra eller känsliga att diskutera. I oktober 2022 anordnande Skolan UE Uruguay i El Alto, La Paz poesifestivalen “Pido la palabra” för att öppna upp ett forum om att stå upp mot våld. I publiken satt bland annat skolans elever, lärare och rektorer för att lyssna på elevernas framföranden.

“Genom teatern kan vi prata om sådant som annars är tabu”

Carla och Nadia

Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisationer

Projektet i Bolivia är verksamt i La Paz, Tarija och Carnavi och genomförs tillsammans med två lokala samarbetsorganisationer.

ALBOR är en civilsamhällsorganisation som är verksamma i staden El Alto. Sedan 1997 har de arbetat med att sprida kunskap om viktiga samhällsfrågor och öka det lokala engagemanget. Albor arbetar med kultur som folkbildningsmetod och genom teater, poesi och festivaler synliggör de frågor som vanligtvis stigmatiseras eller inte uppmärksammas, såsom sexism, könsbaserat våld och klimatförändringar. Organisationen arbetar med barn och ungdomar för att uppmuntra och säkerhetsställa att den unga generationen är delaktig och främjar den sociala utvecklingen på en lokal nivå.

ASOCIO är en landsbygdsorganisation som främjar hållbart odlande, arbetar för vattensäkerhet på landsbygden och stödjer kvinnligt ledarskap i kampen mot klimatförändringar.

CHASQUI är en ideell icke-statlig organisation som arbetar med utvecklingsfrågor hos befolkningen på landsbygden med ett särskilt fokus på barn och ungdomar som lever i stor fattigdom. De arbetar med kommuner, andra civilsamhällesorganisationer, företrädare för utbildnings– och hälsovårdssektorn och andra myndigheter för att uppmärksamma och sprida samhällsfrågor vidare.

ENDA arbetar i staden El Alto, och sedan 1988 har de fokuserat på att förbättra levnadsvillkoren för barn och ungdomar som riskerar att hamna på gatan på grund våld och alkohol-och drogmissbruk. Enda engagerar barn och unga i lokalt påverkansarbete för att förebygga våld och främja jämställdhet. De arbetar i lokala skolor där de informerar om de risker som barn och unga utsätts för i hemmet och i samhället i stort. ENDA arbetar även med barnens närmiljö genom att lyfta teman med barnens familjer om rättigheter,  förebyggandet av våld och vikten av en hälsosam kommunikation mellan föräldrar och barn.

Bli en del av förändringen

Bli månadsgivare >>